Instrumentskoler for santur, setâr og târ og tombak

Musikmuseet har modtaget en flot samling instrumentskoler for de iranske instrumenter – brætciteren santur, langhals-lutterne setâr og târ og trommen tombak.

Materialet består af nodeudgivelser fra begynder-niveau til højeste trin og er på iransk – men musikken er noteret i noder, der kan læses af alle med nodekendskab.  Skolerne er autoriserede udgaver, der bruges på musikkonservatorierne i Iran og på universitetet i Teheran.

Skole for langhals-lut

Course of Târ and Setâr, Book 1-2

Musikmuseet har en rig og omfattende samling af instrumentskoler af både ældre og nyere dato. Instrumentskoler er vigtige i forbindelse med instrumenterne i museets samlinger, og vi indsamler derfor løbende forskellige typer af lærebøger.

De nyerhvervede nodebøger beskæftiger sig med de forskellige trin i den iranske traditionelle og klassiske musik – radif. Radif betyder direkte oversat ’serier’ og betegner en samling af flere hundrede melodiske figurer og er så at sige rygraden i persisk musik.

Langhals-lut (MMCCS K 142)

Persisk târ fra ca. 1900. Rigt udsmykket med intarsia af perlemor

Selvom musikken nu findes skrevet ned, lever den stadig i den oprindelige overlevering fra lærer (Ostâd) til elev. Den bygger til en vis grad fortsat på hukommelse og improvisation, og musikerne optræder aldrig med noder. Musikeren vælger en række melodier – gusheh-ha – fra et af de syv hovedsystemer – dastgah – som han bruger som udgangspunkt for sit spil. Læremestrene har deres helt unikke stil, og stilen i sammensætningen af rækkerme bliver dermed en form for genkendelig musikalsk tale. Det kræver stor viden om musik og poesi at sætte melodierne sammen til den fineste musikalske mosaik. Man kunne også kalde det: Tema med variationer.
Langhals-lut (MMCCS CL 647)

Persisk setâr, ca. 1900. Med dekorationer af elfenben, skildpadde og perlemor

Materialet for santur, som Musikmuseet har modtaget, bygger væsentligst på læremesteren Farâmarz Pâyvars stil og tradition. Hæfterne for setâr og târ er udgivet af Jalal Zolfonoon. Det er almindeligt at lære at spille de forskellige trin i radif på setâr eller târ, hvad enten det foregår hos en lærer eller ved selvstudium. Skolerne kan bruges til både setâr og târ, selvom instrumenterne ikke stemmes ens.

Trommen tombak kan man lære at spille på efter både nodebog og DVD. Musikken er af Hoseyn Tehrâni; på DVD’en spiller den berømte Mohammad Esmâ’ili værker af sin læremester – Hoseyn Tehrâni.

Værket La Musique Traditionelle de l’Iran af Mehdi Barkechli (Téhéran 1995) udgør en central del af gaven og repræsenterer en komplet radif.  Bogen indeholder en grundig indledning om klassisk, traditionel iransk musik på fransk og kan dermed benyttes som indgang til det samlede nodemateriale.

Nodehæfterne er udgivet af Mahoor Institute of Culture and Art og de fleste CD’er af Charharbagh-Bang Institute of Culture and Art. Der er CD-indspilninger til mange af hæfterne, så man kan også lytte til musikken. For eksempel kan man høre den berømte santur-spiller Sa’id Sâbet på flere indspilninger.

Persisk vasetromme (MMCCS K 237)

Persisk tombak fra 1900-tallet. Trommen betegnes også 'darabuka'

Materialet kan benyttes af alle interesserede på Musikmuseets læsesal og kan søges i online-katalogen

From a private donator, The Danish Music Museum has received a large collection of schools for Iranian instruments: The dulcimer santur, the lutes setâr and târ, and the drum tombak.

The printed music represents a full radif (the Persian word fororder’) the traditional Persian music in the form of a series of old melodies handed down by the masters to their students through generations. It takes years of practice to fully master the principles of the radif.

The larger part of the material derives from the style and tradition of the great master Farâmarz Pâyvar. Originally, no music was written down, but
the present official editions (used by the Iranian conservatories and the University of Teheran) make it possible to study on your own and with a teacher.

The main part of the material is in Iranian. However, a large complete book of the radif – partly in French –makes the whole collection useful to
many. The music itself can be read and played by anyone with some knowledge of musical notation. Several CDs as well as a DVD accompany the printed music. Among others, you can listen to the great musicians Sa’id Sâbet and Mohammad Esmâ’ili. All the materials are available for use at The Danish Music Museum.

0 Kommentarer til “Instrumentskoler for santur, setâr og târ og tombak ”