På studiebesøg i Prinsens Palais

I sidste uge tog Musikmuseets teksthold på studiebesøg i Prinsens Palais. Tekstholdet, som består af enhedsleder Lisbet Torp, bibliotekar Marie Martens og to af museets omvisere, Michael Bønsdorf og Svend Christiansen, har gennem længere tid arbejdet med tekster til Musikmuseets kommende permanente udstilling – og udflugten skulle give en fornemmelse af, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer tekstmæssigt i en udstilling.

Tekstholdet, som den dag var udvidet med museets korrekturlæser og “sprogrevser” – sekretær Vibeke H. Jensen – blev opdelt i to grupper, hvoraf den ene skulle agere som den museumsgæst, der troligt “læser” sig igennem udstillingen fra ende til anden. Den anden gruppe skulle være den gæst, som “flagrer” fra den ene genstand til den næste, der lige fanger hendes opmærksomhed.

Vi lagde ud i Danmarkshistorier – en udstilling, som er opstillet omkring år 2000 – og vi måtte konstatere, at efter knap en time, som var afsat til besøget her, var ingen af de to grupper nået længere end til omkring det sjette udstillingslokale! Til gengæld var der blevet kommenteret og noteret ivrigt undervejs.

Tekstholdet på besøg i Oldtiden

Der tages flittigt notater

Næste times besøg foregik i Danmarks Oldtid, som genåbnede i nyopstilling i 2008; igen blev der taget noter, undersøgt virkemidler og sammenlignet med Danmarkshistorier – både med hensyn til placering, størrelse og belysning af tekst samt valg af font og tekst- og baggrundsfarver. Svend: ‘Gennemført brug af bagbelyste glasplader med tekst og billeder i mange farver fungerede i langt de fleste tilfælde perfekt og gav en god, afslappet læseoplevelse. Typografien var smuk og antallet af ord og informationer ikke overdrevet’.

Gruppernes kommentarer blev fremlagt og drøftet over en arbejdsfrokost i kantinen, og med fornyede kræfter gik holdet op til museets nyeste udstilling, særudstillingen Powwow, som ligeledes blev taget  under lup mht. læsbarhed, font, farver etc. Som ved begge de to andre undersøgte udstillinger var det de tekster, der stod med hvidt på sort baggrund, der var lettest at læse – og som indbød til læsning!

Holdene gik grundigt til værks

Hvordan mon det er hængt op?

Michael Bønsdorf: ‘Det var lærerigt og spændende at se de tre udstillinger med andre øjne og andet fokus, end jeg normalt ville. Vi lærte en del om, hvad man skal være opmærksom på ved skrivning og ophængning af tekster, lyssætning, montrer, baggrundsmaterialer etc. og fik en masse idéer med tilbage. Alt i alt en meget interessant og givende dag i Prinsens Palais’.

Og nu forestår et særdeles omfattende arbejde med at få skåret de allerede fremstillede tekster ned til et udstillingsegnet omfang!