Rosenwaldsamlingen registreres

Musikmuseet modtog i 2007 takket være en donation fra Musikhistorisk Museum og Carl Claudius’ Samlings Fond en stor samling af materialer, Genstandene sorteres på gulvethalvfabrikata og værktøj til fremstilling af træblæseinstrumenter. Genstandene har tilhørt Alfred Rosenwald (1871-1950), der var den sidste i Danmark, der fremstillede træblæseinstrumenter i den gamle tradition, der går tilbage til 1700-tallet. Med genstandene fra værkstedet  fulgte også hans samling af 36 klarinetter fra forskellige danske og udenlandske værksteder; disse instrumenter har Rosenwald formodentlig brugt som inspiration til sine egne klarinetter – eller han har samlet dem af historisk interesse.

Det er nu blevet tid at registrere alle disse genstande, der i styktal løber op i flere tusinde. Der er tale om træstykker, delvis tilskåret til instrumentdele, dele til klapper, Træstykker til dele af en klarinetmundstykker, rørblade, beslag, skruer og specialværktøj. Da naturligvis ikke hver enkelt skrue kan få sit eget museumsnummer, har det været nødvendigt at sprede alle genstandene ud på gulvet i magasinet for at kunne samle dem i fornuftige grupper.

En stor del af min tid går i øjeblikket med dette arbejde, assisteret af Marie Ingerslev, der tager sig af fotografering og nedpakning. Indtil nu er ca. 100 genstande (hvoraf mange består af adskillige enkeltdele) fotograferet og registreret i museets database.Dele til klarinetternes klapper

2 Kommentarer til “Rosenwaldsamlingen registreres ”

1. 1 Per Kr. Madsen 25. marts 2012 kl. 16:08

Spændende – og nu må jeg så have svar på et spørgsmål, nemlig om, hvad rørbladene er lavet af? Det er noget, der har ligget i mit baghoved siden engang sidste år, hvr jeg hørte et foredrag.

Per

2. 2 Ture 10. april 2012 kl. 14:35

Rørbladene laves af planten arundo donax, som bl.a. vokser i Middelhavsområdet. Det er en græsart, der kan blive 6-10 m høj og har stængler, der kan minde om bambus. Den kan også vokse i Danmark og kan købes i planteskoler under navnet kæmperør eller pælerør. Det materiale, der i dag bruges til rørblade, høstes udelukkende i Sydeuropa.

Udbredelsen af rørbladsinstrumenter i Europa udgik netop fra de områder, hvor arundo donax naturligt vokser. De tidligste rørbladsinstrumenter, som vi kender til, stammer fra det antikke Grækenland og Ægypten. Forskellige arabiske folkeinstrumenter, der i Middelalderen vandt indpas i Europa, udviklede sig senere til oboer, klarinetter osv.

Til et rørblad udvælger man et stykke rør i en passende dimension (oborør har naturligvis meget mindre diameter end fagotrør), og efter tørring spaltes røret op, som regel i tre dele. Et klarinetblad består af et enkelt stykke rør, der tildannes og bindes på et mundstykke. Blade til obo og fagot består af to sammenbundne stykker rør, der ligeledes slibes og skrabes, indtil den rette elasticitet er opnået.