Til lykke med fødselsdagen – Franz Liszt 200 år

Musikmuseet ønsker til lykke med fødselsdagen og hylder Franz Liszt ved at finde originale håndskrifter og andre Liszt-relikvier frem fra museets arkiv!

Den store komponist og klavervirtuos Franz Liszt ville den 22. oktober være fyldt 200 år. Allerede fra 1819, da Franz Liszt var otte år gammel, gav han opsigtsvækkende koncerter på klaver – han fik klaverundervisning af Carl Czerny (ham med etuderne!) og timer i komposition af Antonio Salieri (som ikke tog livet af Mozart!).

Klaveret forbinder man i dén grad med Liszt: Den yderst brillante og virtuose stil revolutionerede  romantikkens klaverspil, men Liszt sprængte også rammerne for tonalitet og genre. Med den nærmest orkestrale og tit og ofte voldsomme klavermusik satte Liszt og den jævnaldrende Fréderic Chopin nye og voksende krav til 1800-tallets klaver – jernramme og større instrumenter skulle honorere kravene fra musikken. Franz Liszt foretrak angiveligt instrumenter fra Érard.

I 1841 gav Franz Liszt koncerter ved det danske hof og blev belønnet med Ridderkorset.I 1848 bosatte Liszt sig i Weimar i Tyskland og blev – foruden kapelmesterstillingen, som han havde haft siden 1842 – i 1875 leder af konservatoriet, hvor han i sin tid her havde omkring 400 elever. Han havde opgivet karrieren som klavervirtuos og virkede nu som dirigent og komponist.

Liszt skrev ikke alene for klaveret, men er også ophavsmand til sange, kormusik og orkesterværker. Han var stærkt religiøs og heraf udspringer blandt andet hans to oratorier, det ene er Die Legende von der heiligen Elisabeth.

I Musikmuseets  bibliotek og arkiv findes trykte noder, bøger og småtryk om – og af – Liszt helt tilbage fra 1842. Vi glæder os over følgende originalt materiale i arkivet: Nodeautograf “Motif der Legende der heiligen Elisabeth”  signeret og dateret  17. april 1886; Nodeautograf til Angiolin, dal biondo crin lied med klaver for sopran eller tenor efter Bocella [Gesammelte Lieder Nr. 26] signeret og dateret 6. januar 1848; Adgangskort til Soirée udstedt til A. Munch og underskrevet af Franz Liszt; Listz’s anbefaling for Fräulein Schrobel (?) 14. Oktober 1885, med Kuvert adresseret til Professor Thureau; En række originale fotografier af Franz Liszt som ung og gammel mand.

2 Kommentarer til “Til lykke med fødselsdagen – Franz Liszt 200 år ”

1. 1 Martin SJ 27. oktober 2011 kl. 20:36

Allerførst, tillykke til Liszt!

Jeg har selv i den sidste tid siddet på Musikmuseets bibliotek for at finde materiale frem til min BA-opgave, hvor deriblandt Liszt har været en af figurerne jeg har skullet finde mere baggrundsinfo om. Og mange tak for den hjælpsomhed og service der i øvrigt har været i forbindelse med alle de spørgsmål, jeg nu har haft!
    Jeg synes det er spændende at følge med i flytningen af Musikmuseet, og glæder mig særdeles til det færdige resultat, for jeg har faktisk endnu ikke haft muligheden for at se selve udstillingen.
    Men det har nu alligevel været en fornøjelse at sidde i det lille bibliotek (med de mange spændende bøger), for stemningen er hyggelig og hjælpen er, som nævnt, nær.

mvh. Martin

2. 2 Marie 28. oktober 2011 kl. 07:22

Kære Martin!
    Tak for de rosende ord: Musikmuseets bibliotek og arkiv rummer utrolige mængder af materiale i alle sværhedsgrader, og det er altid en glæde for os at hjælpe vores brugere videre med netop deres emne. Vi ønsker god fornøjelse og pøj-pøj med dit videre arbejde med BA-projektet, som er vældig spændende.

Mange hilsener
    Marie Martens